woensdag 18 augustus 2010

Rusland op zijn best

Nog een keer over deze historische zomer. En nee, dit gaat niet over de talloze branden, de smog in Moskou, de recordtemperaturen van veertig graden, de woedende getroffenen, de brandblussende Poetin en het recordaantal aan verdronken Russen.
Nee, dit gaat over de periode toen de zomer nog vrolijk en vriendelijk was. Toen kinderen sprongen in de fonteinen van de Alexandertuinen naast het Kremlin. Toen de ijsverkoop - Russen zijn gek op ijs - hoger lag dan ooit.
En toen de Moskovieten massaal naar het strand gingen. Want wie geen datsja heeft, moet toch wat gedurende zo'n zomer. Dus als de helft van de stad vertrokken is naar zijn buitenhuisje om de hitte te ontvluchten, gaat grofweg de rest naar het strand.
Daarvan zijn er immers genoeg. Langs de rivier de Moskva bevinden zich talloze officiële en niet-officiële stranden. Hip tegen betaling (500 roebel, dj en je eigen, meegebrachte drinken en eten inleveren) of gewoon ouderwets op een grasveldje op een handdoek.
En overal wordt gezwommen in de bruine rivier. Van jong tot oud. Van strings tot ouderwetse badpakken. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Met of zonder strandwacht. Op sommige plekken staan borden met verboden te zwemmen, maar hé dit is Rusland, dus wie houdt zich nou aan de regels?
De Russen maken van een dagje strand een heel uitje. Het liefst gaan ze met een groep. De badmintonrackets gaan mee in de tas, evenals de volleybal. Maar wat bijna helemaal tot de vaste stranduitrusting hoort, is de barbecue. Hier geen Webers of andere luxe, moderne types. Nee, vrijwel elke Rus doet het met dezelfde soort. Een ijzeren, grijzige bak met vier poten en daarboven een rooster. De sjasliek ligt erop en boven menig strand hangt de rook en lucht van gebakken vlees. Het bier en de wodka zijn natuurlijk niet ver weg. Rusland op zijn best.

1 opmerking:

  1. Eindelijk weer eens een wat positiever bericht vanuit Moskou. De smog en bosbranden worden hier in Nederland bijna dagelijks als een nieuwsitem in het NOS-journaal opgenomen.
    Gelukkig komt er binnen enkele dagen koelere lucht richting Moskou en zijn de branden de laatste tijd ook sterk verminderd. Het gaat je goed daar de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen