zondag 9 mei 2010

Buurtfeest op 9 mei

De Russische feestdag 9 mei, wanneer de overwinning op Duitsland wordt gevierd en vandaag 65 jaar geleden, in Moskou voelt een beetje als Koninginnedag in Amsterdam. Waar ga je naar toe? Naar welk park? Waar is het leuk? Het Gorki-park en het Park van de Overwinning houden vandaag ongetwijfeld grootschalige feesten met alles erop en eraan en met vanavond een spetterend vuurwerk. Maar in het park in de buurt van mijn huis was ook een feest. Speciaal voor oorlogsveteranen uit de wijk.
Veel stelde dit buurtfeest niet voor. Lekker kneuterig, maar dat gaf extra charme aan het geheel. Een paar honderd bezoekers liepen rond. Er was een podium behangen met zwart-wit foto's uit de oorlog, voor de kinderen waren er luchtkussens en er was sjasliek te eten. Dat was het.
Het podium bood het meeste vermaak. Een zangeres zong liedjes over het prachtige moederland. Daarna speelde een groep studenten de Tweede Wereldoorlog na. Compleet met soldaten die naar het front vertrokken en afscheid namen van hun vrouwen die Russische sjaals droegen, met nagebootste gevechten en met drie man die drie Duitsers speelden met swastikabanden om hun arm. Vooraf werd aangekondigd dat dit toneelstuk speciaal was bedoeld voor de jongste generatie, zodat zij niet moest vergeten wat er was gebeurd. Maar de kinderen waren vooral te vinden op de luchtkussens of in de speeltuin.
De meeste toeschouwers bestonden uit Russen ouder dan 40 jaar. Voor het podium stonden ongeveer twintig bankjes. De verse verf was nog te ruiken. Sommigen zaten uit voorzorg op een krant. Op de eerste twee rijen zaten de oorlogsveteranen, mannen en vrouwen. Een enkeling leunend op een stok en rijkelijk behangen met medailles. Er werden foto's van hen gemaakt en ze hielden bloemen vast, die ze eerder hadden gekregen.
Het toneelstuk had iets sneus. Soms viel het geluid weg, waardoor de begeleidende pianiste gedwongen was om te pauzeren en de toneelspelers geduldig stonden te wachten. Een andere keer vertrokken halverwege het stuk vrijwel alle toeschouwers - alleen de oorlogsveteranen bleven zitten- om te kijken naar een colonne tanks, die plotseling voorbij kwam rijden en eerder had deelgenomen aan de parade op het Rode Plein. De soldaten werden toegejuicht alsof ze de bevrijders zelf waren, alsof ze net terugkwamen van het front.
Na de groep studenten was het de beurt aan de buurtkinderen voor een aantal dansjes. Daar kwamen nog de meeste mensen op af. Hun opvoering was het beste te bekijken vanaf het opgezette terras in de zon, met een portie sjasliek en een halve liter kvas. Het buurtfeest gaat tot 20.00 uur door. Daarna kunnen mijn buurtbewoners verder losgaan. Morgen hebben ze een officiële vrije dag.

1 opmerking:

  1. Beste Floris,
    Ook ik was op 9 mei in Rusland en liep daar overal tegen de oranje-zwarte lintjes en versieringen aan. Ik schrijf zelf voor een periodiek van oud-verzetsmensen in Nederland een verslag van deze reis en wil heel graag de betekenis van juist deze kleuren weten. Ze staan ook op de foto (ballonnen) van het feest in het park.
    Bij voorbaat dank voor je reactie,
    Marije van Urk
    m.vanurk@inter.nl.net

    BeantwoordenVerwijderen