vrijdag 28 januari 2011

Medvedev neemt een kijkje in de metro

Vanaf zijn Kremlinberg daalde president Dmitri Medvedev gisteren eens naar beneden om zich tussen het gewone volk te begeven. In de metro welteverstaan. Hij kwam eens kijken hoe het met de veiligheid staat in het meest gebruikte transportmiddel van Moskou, zo'n negen miljoen passagiers per dag. Hij had daarvoor het metrostation Ochotni Rjad uitgekozen. Het station meest dichtbij het Kremlin en ook populair vanwege het Rode Plein en een winkelcentrum.
Geschrokken door de aanslag van maandag op vliegveld Domodedovo, 35 doden, vroeg hij zich plotseling af hoe het met de veiligheid staat in de metro. Nog geen jaar nadat daar afgelopen maart twee bommen ontploften: 40 doden.
Na die aanslagen in maart zou Ochotni Rjad een proefstation worden, waar zou worden geëxperimenteerd met nieuwe veiligheidsmaatregelen. De proef hield in dat beeldschermen de reizigers duidelijk moeten maken wat ze moeten doen in geval van aanslagen. Ook kwam er een systeem dat explosieve, vuurwapens, gifgas en radioactiefstoffen kan opsporen. Tevens kwamen er detectiepoortjes. Niet voor iedereen, maar voor verdachten, lees mensen uit de Noord-Kaukasus.
Een dag na de aanslag van maandag ben ik eens gaan kijken bij Ochotni Rjad. De schermen staan er in ieder geval en ze lijken het te doen. Maar van de poortjes geen spoor. De drie mannen van de OMON, de oproerpolitie, in de bekende blauwe camouflagepakken stonden eerder alle vrouwen te bekijken dan dat ze echt opletten.
Medvedev, die na maandag een aantal politiefunctionarissen ontsloeg vanwege hun falen voor het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen, daalde af van de roltrappen en kwam ongetwijfeld terecht in een wereld die hij niet meer kent. Zich echt tussen de menigte begeven deed hij ook weer niet. Op foto's is hij te zien tussen ministers, de nieuwe burgemeester Sergej Sobjanin (vandaag honderd dagen in dienst en de Moskovieten zijn tevreden over hem, volgens onderzoek) en verder allerlei brede veiligheidsagenten.
In de metro kreeg Medvedev een kijkje in het veiligheidssysteem. Hij mocht een keer op een noodknop drukken en kreeg een draagbaar x-ray apparaat te zien, die binnen enkele minuten tassen heeft gecontroleerd. De president beval dat die apparaten zo snel mogelijk moeten komen en dat er meer honden moeten rondlopen. Medvedev had na de aanslagen van maart al een reglement ondertekend dat na er een veiligheidssysteem moet komen. Nu nog de vliegvelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten