zondag 21 juni 2009

Hoe staat het met Sotsji?

De Olympische Winterspelen van Vancouver moeten nog komen, maar Sotsji 2014 werpt nu al haar schaduw vooruit.
Een Nederlandse handelsmissie mag vanaf morgen de Russen overhalen om Nederlandse bedrijven in te schakelen bij de voorbereidingen op de Spelen. Ze brengen eerst een bezoek aan Moskou en vliegen daarna door naar Sotsji. En dat terwijl de olympische organisatie niet zo happig is op buitenlandse inmenging. De Russische overheid heeft met het oog op de Spelen zelfs een wet aangenomen die eigen bedrijven voorrang moet geven ten opzichte van buitenlanders.
Sotsji, een subtropische badplaats aan de Zwarte Zee met de bergen niet ver weg, ligt prachtig, maar dat gegeven raakt haast ondergedompeld in de problemen die er heersen. De aanloop naar de Spelen verloopt helemaal niet zo soepel. Onlangs verving premier Vladimir Poetin voor de derde maal de chef van Olympstroi, dat verantwoordelijk is voor de bouw van alle faciliteiten. Hij zou zijn afgetreden om persoonlijke redenen, maar Poetin was niet te spreken over het te langzame bouwtempo en de kosten. Op dat laatste moet beter worden gelet, waarschuwde de premier de nieuwe baas van Olympstroi.
En daarmee stipte Poetin, die de Olympische Spelen beschouwt als een persoonlijk project, meteen een ander probleem aan. Volgens zijn vicepremier komt er genoeg geld van bedrijven binnen en hoeft de overheid dit en volgend jaar niet bij te springen. Diverse grote concerns gaan inderdaad investeren in Sotsji, maar andere ondernemingen zijn zuinig met hun geld vanwege de economische crisis. Bedrijven die verbonden zijn met de overheid hebben al een keer het financiële gat moeten dichten.
Dit zal de bewoners van het olympische gebied waarschijnlijk een zorg zijn. Zij hebben hun eigen sores. Hun huizen moeten vaak wijken voor nieuwe accommodaties, zoals parkeerplaatsen. De protesten van bewoners vinden geen gehoor bij de autoriteiten.
De ligging van Sotsji is voor de Russen ook een gevoelig onderwerp. De badplaats bevindt zich niet ver van de eeuwig onrustige Kaukasus. Vorig jaar ontploften bij Sotsji twee bommen, er zijn geregeld aanslagen in de deelrepublieken Dagestan, Ingoesjetië en Tsjetsjenië en Rusland en Georgië ruziën over de gebiedjes Abchazië en Zuid-Ossetië. Dit leidde vorig jaar augustus tot een oorlog tussen beide landen.
Voor de Nederlanders is het vooral van belang om opdrachten binnen te slepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten