woensdag 16 februari 2011

De Poetinboulevard

Hij heeft zijn eigen straat. Uitgerekend in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny loopt de Poetinboulevard. En hij ligt er prachtig bij. Nergens valt een papiertje te ontdekken, oude vrouwtjes vegen de straat en hekjes en de huizen zijn keurig geschilderd en hebben witte balkons.
Na twee oorlogen was helemaal niets over van Grozny. Het centrum was een zwart geblakerde ruïne, die de vergelijking met beruchte oorlogssteden als Stalingrad en Dresden makkelijk kon doorstaan. Twee oorlogen tussen de Tsjetsjenen en het Russische leger in de afgelopen twintig jaar hadden de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië vernietigd, uitgeput en de inwoners verjaagd. De Russen hadden met genadeloze beschieten en bombardementen de stad plat gelegd.
En nu heeft de man die daar verantwoordelijk voor was zijn eigen straat. Nog voor zijn dood. Dat past in een goede traditie. Immers tijdens de Sovjet-Unie kreeg Stalin ook een stad naar zich vernoemd, terwijl hij nog leefde.
De straat zelf dan. Aan de ene kant een monument voor omgekomen journalisten (de vermoorde Natalja Estemirova en Anna Politkovskaja schreven veelvuldig over de moorden, verdwijningen en martelingen onder de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov) en aan de andere kant de prachtige moskee, het 'hart van Tsjetsjenië'. Portetten van Poetin met Kadyrov hangen langs de boulevard. Grotere van vader Achmat Kadyrov, omgekomen bij een aanslag in 2004 (het werk van rebellen of wilde Moskou van hem af?). Ook president Dmitri Medvedev wordt niet vergeten. Mannen met machinegeweren staan op kruispunten. Er zitten onder andere vier apotheken naast elkaar, de bibliotheek (die tijdens de oorlog het grootste deel van de boeken wist te bewaren) en een Tsoem, de eenvoudige variant van het luxe warenhuis in Moskou.
De Poetinboulevard is het symbool van het opgekrabbelde Grozny. De stad is volledig opgebouwd en geen spoor herinnert aan de twee oorlogen. Achter de drie jaar oude moskee verrijzen gebouwen voor hotels, kantoren en woningen. In een zijstraat van de Poetinboulevard eten jongeren in een restaurant pasta. Grozny City is de plek waar jongeren terecht kunnen. Hier zijn winkels, bioscopen en cafés. Naast Grozny City staat een ijshal. Met een aparte ijsbaan voor vrouwen en mannen. Tsjetsjenië is immers islamitisch.
Zelf gebruikt Kadyrov de Poetinboulevard als racebaan. Hiervoor wordt twintig minuten de straat afgezet. Veiligheidsmensen met machinegeweren houden het verkeer tegen en bezetten de kruispunten. Dan komen uit de verte 35 geblindeerde auto's, sommige met zwaailichten, aangestoven. Als ze voorbij zijn gereden, laten ze de toeschouwers in stofwolken achter. In een van de auto's zit Kadyrov en hij is op weg naar zijn kantoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten