woensdag 14 december 2011

'Protest oppositie was provocatie'

De organisatie doet haar best om de menigte te enthousiasmeren. ,,Poetin, Rusland, Poetin, Rusland, Poetin, Rusland", roept de spreker op het podium met de bedoeling dat het publiek de leuze overneemt. Sommige deelnemers - jong en oud - pikken het op. Maar de meesten kletsen rustig verder. Alsof het een theekransje is. Het ontbreekt de deelnemers aan de passie van de betogers van zaterdag.

Op de Dag van de Grondwet komt het Kremlin twee dagen later met haar reactie op de landelijke betogingen voor eerlijke verkiezingen van de oppositie. De Russische regering wil maar al te graag aantonen dat ze steun heeft in het land. Dat er Russen zijn die geloven dat de parlementsverkiezingen eerlijk zijn verlopen.
Dus verzamelen zich maandag op het Moskouse Manegeplein, pal naast het Kremlin, aanhangers van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev. De organisatie ligt in handen van partijen die zich onvoorwaardelijk achter de twee leiders hebben geschaard. Maar de protesten van de oppositie waren in het hele land. Maandag is er alleen een betoging op het Manegeplein. De organisatie roept vanaf het podium dat er tienduizend deelnemers zijn. De politie meldt achteraf dat er 25.000 mensen op de bijeenkomst zijn afgekomen. Maar het werkelijke aantal moet lager liggen dan de tienduizend mensen.

De deelnemers van maandag zijn niet de mensen uit de middenklasse, maar oud en jong. Jonge leden van de pro-Poetinbewegingen als de Jonge Garde en de Onzen. Ze zwaaien vooraan met hun vlaggen. De ouderen staan achteraan. De mannen met hun zwarte petjes en de vrouwen met hun korte haarcoupes. Ze lijken rechtstreeks uit de Sovjet-Unie te zijn weggelopen.
De deelnemers weten waarom ze hier staan. Het is niet alleen de Dag van de Grondwet, maar ook moeten ze de oppositie weerwoord geven. ,,Ik weet dat heel veel mensen hebben gestemd op Verenigd Rusland", zegt de 56-jarige boekhoudster Jelena Jelisejeva. Ze woont buiten Moskou. ,,Natuurlijk zijn er schendingen geweest. Dat gebeurt overal. Ik ben zelf verkiezingswaarneemster geweest dus ik weet hoe het werkt. Maar die schendingen waren niet zo groot dat ze daadwerkelijk de uitslag hebben beïnvloed. Het protest van de oppositie was een provocatie. Haar leuze dat Verenigd Rusland de partij van oplichters en dieven is, klopt helemaal niet. Wij zijn correct en zij niet."

De aanwezige jongeren blijken lang niet altijd uit Moskou te komen, maar worden uit de omgeving geplukt en naar de hoofdstad gebracht. Een meisje loopt achter in een groepje van de Jonge Garde. Eerlijk zegt ze dat ze hier niet wil staan. ,,Ik heb hier naartoe moeten gaan om Poetin te steunen. Maar ik heb helemaal niet op hem gestemd. Ik kom uit een dorpje buiten Moskou, in de buurt van de stad Vladimir. De wet werkt daar helemaal niet", verwijst ze naar de Dag van de Grondwet. Voordat ze verder kan praten, wordt ze weggetrokken door andere leden van de Jonge Garde.

Het Kremlin gebruikt de Dag van de Grondwet om een eenheid te kweken van Rusland. De 22-jarige studente Albina Maisjeva gelooft in deze feestdag. ,,Achttien jaar geleden ontstond onze grondwet. Sindsdien is Rusland sterker en volwassener geworden. Het is een belangrijke dag." Nadrukkelijk laat ze erop volgen: ,,Poetin en Medvedev zijn gekozen om Rusland sterker te maken."
Na 45 minuten is de betoging afgelopen. Snel verdwijnt iedereen van het Manegeplein. Naar huis of de stad in.

Hieronder een video over dat de betogers betaald krijgen voor hun deelname op het Manegeplein:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten